[t001_01_main.tpl.php]
[p035_50_faq]

Wat is de Hollandse knoop?

De Hollandse knoop is een andere benaming voor het nieuw aansluitingspunt met de Ring aan de Noordersingel. Dit aansluitingspunt komt ongeveer 600 meter ten zuiden van Schijnpoort te liggen, ter hoogte van het containerpark van Borgerhout aan de Noordersingel. Het zal op- en afritten hebben in alle rijrichtingen en rechtstreeks aansluiten op de Bisschoppenhoflaan/Schijnpoortweg en de Noordersingel. Vandaag is er aan het Sportpaleis maar een half aansluitingscomplex met de Antwerpse Ring: je kan hier alleen de Ring verlaten komende van Gent of de snelweg oprijden richting Gent.

Het viaduct van Merksem wordt afgebroken. De R1 wordt hier in een sleuf gelegd. De Ring zal ter hoogte van de Hollandse knoop 12 rijstroken tellen, 5 pechstroken en 6 op- en afritten die allemaal in de sleuf liggen of na enkele tientallen meters in de sleuf uitkomen. Enkel de 4 rijstroken van de lokale verbindingsweg komen op de begane grond te liggen.

Het nieuwe aansluitingspunt is nodig om de verkeersknoop aan het Sportpaleis te ontwarren en het sluipverkeer in deze omgeving aan te pakken. Tegelijkertijd vermindert het vrachtverkeer in Deurne-Noord, Borgerhout, Luchtbal en Merksem. 

Lees meer over de afbraak van het viaduct van Merksem >
Lees meer over het nieuwe aansluitingspunt Noordersingel >

Vereenvoudigde weergave van de Hollandse knoop

[/p035_50_faq] [/t001_01_main.tpl.php]