[t001_01_main.tpl.php]

Kanaaltunnels

De kanaaltunnels verbinden het Oosterweelknooppunt met de Ring. De vier tunnelkokers starten aan het Amerikadok en lopen onder het Albertkanaal. Onder de Noorderlaan splitsen ze in een noordelijke en zuidelijke aansluiting op de Ring.

Vereenvoudigde situering van de kanaaltunnels

Om de verbinding te kunnen maken tussen de nieuw aangelegde Ring en het Oosterweelknooppunt bij het Noordkasteel, wordt de Ring in tunnels gelegd.

De tunnels vertrekken aan het Amerikadok en liggen onder het Albertkanaal of de kade van het kanaal. Ze bestaan uit vier tunnelkokers die twee-aan-twee gestapeld liggen. Elke koker telt twee rijstroken en een pechstrook. Ter hoogte van de Noorderlaan splitsen de tunnels zich richting Groenendaallaan en richting Sportpaleis.

Zicht op de Oosterweelknoop vanaf de uitgang van de onderste twee kanaaltunnels (simulatiebeeld door RoTS)

De onderste twee tunnelkokers draaien af naar het noorden richting haven (A12) en Breda (E19) en lopen onder de Groenendaallaan door om boven te komen ter hoogte van Luchtbal. De tunnel heeft een lengte van 2350 meter.

Lees meer over de werken in de buurt van Merksem en Luchtbal >

De bovenste twee tunnelkokers draaien af naar het zuiden en sluiten via de tunnel aan op de sleuf van de Antwerpse Ring richting Sportpaleis. Van hieruit kan het verkeer van en naar Hasselt (E313), Eindhoven (E34) en Brussel (E19) rijden. De zuidelijke tunnels zijn 2750 meter lang.

Lees meer over de werken in de buurt van Deurne-Noord en Borgerhout >

[/t001_01_main.tpl.php]